Reklama

Z zakonnej kuchni

Dufinki

Kiedy szukamy pomysłu na proste i szybkie danie z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z wczorajszego obiadu, rozwiązaniem będzie przygotowanie pysznych dufinek. Przepis nadesłała p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków

• 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 łyżka mąki pszennej

• 1-2 jajka

• kilka plasterków szynki

• sól, pieprz

• natka pietruszki

• bułka tarta

• olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka, drobniutko pokrojoną szynkę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni w głębokim tłuszczu – tak aby kulki były w nim zanurzone – ok. 5-7 min. Wyjmować na papierowy ręcznik. Podawać z surówką jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

Wykonanie: Graziako

2016-04-13 08:22

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledzie gajowego

Ostatki, zapusty – tak nazywa się ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku do wtorku przed Środą Popielcową, zwanego w Polsce „śledzikiem”. To już ostatni dzień zabaw przed nadchodzącym Wielkim Postem. Zwyczajowo w tym dniu podaje się na przekąskę śledzika, aby przypomnieć o zbliżającym się okresie wstrzemięźliwości.

• 4-6 płatów śledziowych (matiasów) • 2 garści suszonych grzybów • 2 cebule
CZYTAJ DALEJ

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica

2025-12-26 18:14

[ TEMATY ]

opłatek

_Alicja_/pixabay.com

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica Władysława Konstantego Wituskiego (1605-1655). O odkryciu tym oraz bibliotece polskiego podróżnika, zagrabionej przez Szwedów w XVII wieku, opowiada w rozmowie z PAP dr Joanna Zatorska-Rosen.

Badaczka z Uniwersytetu Sztokholmskiego jest autorką rozprawy na temat biblioteki Wituskiego, wywiezionej z Polski przez wojska szwedzkie podczas potopu szwedzkiego i przechowywanej do dziś na Zamku Skokloster pod Uppsalą.
CZYTAJ DALEJ

Lekarka na ukraińskim froncie: Tylko Bóg daje mi siłę, by opatrywać żołnierzy bez rąk czy bez nóg

2025-12-27 08:45

[ TEMATY ]

ukraińscy żołnierze

lekarka

ukraiński front

Bóg daje siłę

Svitlana Dukhovych/Vatican News

Olena, czterdziestoletnia ukraińska lekarka

Olena, czterdziestoletnia ukraińska lekarka

Bóg dał nam możliwość, nawet tutaj na froncie, aby wysławiać Jezusa, który musi narodzić się w sercu każdego człowieka – mówi Olena, czterdziestoletnia ukraińska lekarka, która od początku wojny na Ukrainie pomaga ratować życie żołnierzy w swej ojczyźnie - podaje Vatican News.

Od 2008 roku Olena mieszkała we Włoszech. Po siedmiu latach wróciła na Ukrainę, potem ponownie wyjechała do Włoch. Jednak wraz z wybuchem pełnoskalowej wojny poczuła wyraźnie, że jej miejsce jest w ojczyźnie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję