Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszne i orzeźwiające

Szukasz pomysłu na sałatki na przyjęcie czy do pracy? Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z kurczakiem i ananasem

SKŁADNIKI :
*1 podwójna pierś z kurczaka
*1 puszka ananasów
*1 puszka kukurydzy
*1/2 szklanki łuskanego słonecznika
*2 łyżki majonezu
*przyprawa do gyrosa
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Słonecznik upraż na suchej patelni.
3. Kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
4. Ananasa pokrój na małe kawałki.
5. Ostudzonego kurczaka, kukurydzę, ananasa oraz słonecznik przełóż do salaterki. Dodaj majonez i wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z gruszką i serem

SKŁADNIKI :
*2 twarde gruszki
*mieszanka różnych sałat
*ser gorgonzola
*5 dag orzechów włoskich łupanych
*sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
*3 łyżeczki musztardy
*1 łyżka płynnego miodu
*1 łyżka soku z limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Sałaty po uprzednim umyciu odsącz i porwij na kawałki. Ułóż w misce.
2. Gruszki obierz, pokrój na plasterki, ułóż na sałacie.
3. Całość posyp pokruszonym serem.
4. Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni na złoty kolor. Posyp nimi sałatkę.
5. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę sosem.

Z kurczaka i selera naciowego

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 podwójna pierś z kurczaka
*4 łodygi selera naciowego
*1/2 czerwonej cebuli
*1 szklanka zielonych winogron
*1/4 szklanki suszonej żurawiny
*1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich
sos:
*1/4 szklanki majonezu
*1 łyżka miodu
*2 łyżki octu jabłkowego
*1 łyżka czarnuszki

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, nakryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 min.
2. Wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
3. Łodygi selera naciowego umyj, pokrój w cienkie paski.
4. Cebulę pokrój w piórka. Winogrona przekrój na pół.
5. W miseczce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy i miód. Dodaj czarnuszkę.
6. Połącz wszystkie składniki: pierś z kurczaka, seler naciowy, cebulę, winogrona, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Polej sosem.

Z makaronu

SKŁADNIKI:
*50 dag makaronu w kształcie ryżu
*2 długie zielone ogórki
*puszka kukurydzy
*po pół papryki żółtej (lub pomarańczowej) i czerwonej
*30 dag szynki konserwowej lub drobiowej
*pół pęczka koperku
*majonez

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, wystudź.
2. Pozostałe składniki pokrój w kosteczkę, koperek posiekaj.
3. Wszystkie składniki połącz w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.

Z makaronu chińskiego

SKŁADNIKI:
*10-15 dag makaronu chińskiego
*10 dag wędliny drobiowej
*puszka kukurydzy (można dać mniej)
*4 plastry ananasa z puszki
*majonez

Wykonanie:
1. Makaron przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
2. Kukurydzę odsącz, wędlinę pokrój w kostkę, ananasa – na niewielkie kawałki.
3. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.

2024-12-03 13:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik kresowy

Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Składniki: ·· duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami ·· 2 ogórki ·· pół szklanki posiekanego koperku ·· pół szklanki posiekanego szczypiorku ·· 2 jajka ugotowane na twardo ·· 2 ząbki czosnku ·· 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego ·· pół szklanki kwaśnej śmietany ·· 200 g ugotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego ·· sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
CZYTAJ DALEJ

Św. Szarbel. Po Matce Bożej to największy cudotwórca!

Zaraz po Matce Bożej świętym, który czyni najwięcej cudów jest obecnie św. Szarbel. Aktualnie istnieje 45 tysięcy potwierdzonych cudów – powiedział Polskifr.fr bp Samer Nassif, duchowny katolicki obrządku maronickiego, pochodzący z Libanu – ojczyzny św. Szarbela. Dziadek bp. Nassifa i jego wujowie byli świadkami niezwykłych okoliczności, które towarzyszyły otwarciu grobu św. Szarbela po wielu latach od śmierci pustelnika.

Szarbel został ogłoszony świętym w 1977 roku przez św. Pawła VI. Obecnie jest czczony w bardzo wielu miejscach na całym świecie, również w Polsce. Jego grób znajduje się w Annaja – miejscu szczególnie związanym z jego życiem pustelniczym. „Kiedyś byłem w miejscu pochówku Szarbela i spotkałem grupę Chińczyków. Rozmawiałem z kobietą, która krzyczała: Uzdrowił mnie! Uzdrowił!” – opowiedział bp Samer Nassif.
CZYTAJ DALEJ

Caritas. Zbiórka żywności

2025-12-06 18:40

Archiwum CAL

Mikołajkowy weekend setkom wolontariuszy Caritas upłynął na zbiórce żywności w ramach akcji „Tak. Pomagam!”.

5 i 6 grudnia w ponad 60 sklepach na terenie naszej diecezji zbierane były artykuły spożywcze z długim terminem ważności, takie jak mąka, ryż, kasza, cukier, makaron, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze. Z zebranych produktów przygotowane zostaną paczki, które trafią przed Świętami Bożego Narodzenia do najuboższych, chorych i bezdomnych mieszkańców regionu, a także do uczestników Wigilii Miłosierdzia, jaka odbędzie się w dn. 23 i 24 grudnia w Chełmie, Krasnymstawie, Puławach i Lublinie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję