Reklama

Z zakonnej kuchni

Babki, mazurki i inne pyszności

Na świątecznym stole królują baby drożdżowe i inne łakocie. Warto je zrobić samemu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Babka wielkanocna

SKŁADNIKI (porcja na dwie duże formy z kominem):
3 szklanki mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego
otarta skórka z połowy cytryny
3/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynków
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szklanki wody
aromat cytrynowy

Reklama

Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
3. Sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową wymieszaj z łyżką mąki.
4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, sól, skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiaj ciasto, dodając tyle ciepłego mleka, aby było pulchne i miękkie.
5. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, wlewaj stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz.
6. Dodaj bakalie, wymieszaj je z ciastem i wyrabiaj jeszcze chwilę, następnie odstaw do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrób, nałóż do wysmarowanych tłuszczem foremek z kominem do 1/2 wysokości i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto wypełni foremki do 3/4 wysokości, wstaw je do średnio gorącego piekarnika (170oC) i piecz ok. 30 min. Gdyby rumieniło się zbyt szybko, przykryj wierzch pergaminem; gdyby po 15 minutach było białe, podnieś temperaturę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy babki są upieczone.
9. Wszystkie składniki lukru połącz i ucieraj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
10. Upieczone babki wyjmij z form i cienko polukruj pędzelkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mazurek tradycyjny

SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
5 żółtek
mały słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
białko
polewa czekoladowa
bakalie do przyozdobienia

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i cukier, wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto (gdyby składniki nie chciały się połączyć, możesz dodać łyżkę gęstej śmietany).
2. Z ciasta odkrój 1/3. Resztę podziel na dwie części, rozwałkuj na grubość 1 cm.
3. Brytfankę (25 × 30 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ułóż pierwszy placek – ponakłuwaj widelcem.
4. Rozsmaruj na nim powidła i przykryj drugim plackiem.
5. Z odkrojonego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Wyciśnij na nim ozdobne wzory, posmaruj białkiem.
6. Wstaw do gorącego piekarnika (180-200°C) i piecz ok. 30 min, aż ciasto się zrumieni.
7. Po wystudzeniu na środku ciasta rozsmaruj polewę czekoladową i przyozdób bakaliami w dowolny sposób.

Sernik gotowany z malinami

SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
20 dag masła
3 jajka
2 budynie
125 ml mleka
20 dag podłużnych biszkoptów
20 dag herbatników
30 dag malin świeżych lub mrożonych
2 galaretki malinowe

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż masło, dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła.
2. Dodaj twaróg oraz jajka, cały czas mieszając. Podgrzewaj, aż masa serowa będzie gorąca (nie może się zagotować).
3. Budyń rozmieszaj w mleku i wlej do gorącej masy serowej. Pozostaw na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
4. Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ściśle obok siebie ułóż biszkopty.
5. Na biszkopty wylej gorącą masę serową, wyrównaj. Na masie ułóż herbatniki. Ciasto odstaw do przestudzenia.
6. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, wymieszaj i zostaw do przestudzenia.
7. Do przestudzonej, ale płynnej galaretki dodaj maliny i wymieszaj. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
8. Sernik włóż do lodówki na całą noc, by się schłodził.

Kruchy torcik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
kilka brzoskwiń z syropu
3 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
garść płatków migdałowych
1 łyżka tartej bułki
żółtko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj tłuszcz, posiekaj dokładnie nożem, dodaj żółtka i cukier, zarób ciasto nożem, a następnie szybko zagnieć i wstaw na 30 min do lodówki.
2. Odłóż 1/3 schłodzonego ciasta, a pozostałą część rozwałkuj na grubość 3/4 cm i wyłóż nim suchą tortownicę (średnica 26 cm).
3. Z pozostawionego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół brzegów. Na wałeczku wyciśnij wzory szczypczykami lub widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem i podpiecz w gorącym piekarniku (220oC) ok. 10 min.
4. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, rozsmaruj na nim dżem, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.
5. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż na owoce.
6. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, gotowymi posyp pianę.
7. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180-200oC) i zapiekaj, aż piana się zrumieni.

2025-04-08 15:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

To ile za te wypominki?

Przez cały listopad w parafiach odprawiamy tzw. wypominki. To nic innego, jak modlitwa polegająca na wyczytywaniu imion i nazwisk naszych bliskich i dalszych zmarłych

Wypominki są jednorazowe, oktawalne, półroczne i roczne. Wypisujemy na kartkach nazwiska zmarłych i przynosimy je do swoich duszpasterzy. Wypominki jednorazowe odczytuje się na cmentarzu, oktawalne przez 8 dni od dnia Wszystkich Świętych (często połączone z nabożeństwem różańcowym), a roczne przez cały rok przed niedzielnymi Mszami. Tradycja ma długą historię. W liturgii eucharystycznej sprawowanej w starożytnym Kościele odczytywano tzw. dyptyki, na których chrześcijanie wypisywali imiona żyjących biskupów, ofiarodawców, dobrodziejów, ale także świętych męczenników i wyznawców, oraz wiernych zmarłych. Imiona odczytywano głośno i trwało to bardzo długo. Drugą listę, listę świętych, odczytywał już sam biskup.
CZYTAJ DALEJ

Oczekują Zmartwychwstania - wspomnienie zmarłych diecezjan

2025-10-31 06:30

[ TEMATY ]

Dzień Zaduszny

wypominki

zmarli

uroczystość Wszystkich Świętych

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Odeszli do wieczności w minionych dwunastu miesiącach

Odeszli do wieczności w minionych dwunastu miesiącach

W Dzień Zaduszny wspominamy tych, którzy jeszcze niedawno byli z nami, modlili się w tych samych ławkach, uśmiechali przy spotkaniu, służyli radą, modlitwą, dobrym słowem.

Odeszli w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy, pozostawiając po sobie pustkę, ale i ślady dobra, które nie przemija. Wśród nich kapłani, rodzice duchownych i osób życia konsekrowanego oraz wierni świeccy związani z diecezją świdnicką. Każdy z nich na swój sposób współtworzył Kościół. Wspominając ich, uczymy się patrzeć dalej niż grób, ku tej nadziei, którą przynosi Chrystus – Życie silniejsze od śmierci.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Wigilia Uroczystości Wszystkich Świętych

2025-10-31 22:33

[ TEMATY ]

Wszystkich Świętych

Świdnica

wigilia

ks. Krzysztof Ora

Świdnica ‑ Katedra

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Liturgia Godzin z Litanią do Wszystkich Świętych pod przewodnictwem ks. kan. Krzysztofa Ory, zorganizowana przez Duszpasterstwo Wiernych Tradycji Łacińskiej Diecezji Świdnickiej.

Liturgia Godzin z Litanią do Wszystkich Świętych pod przewodnictwem ks. kan. Krzysztofa Ory, zorganizowana przez Duszpasterstwo Wiernych Tradycji Łacińskiej Diecezji Świdnickiej.

Duszpasterstwo Wiernych Tradycji Łacińskiej Diecezji Świdnickiej po raz kolejny w katedrze zorganizowało 31 października wieczorną modlitwę w formie Liturgii Godzin, połączoną z Litanią do Wszystkich Świętych. Przy bocznym ołtarzu umieszczono relikwie kilkunastu świętych i błogosławionych. Modlitwie przewodniczył ks. kan. Krzysztof Ora, który wygłosił okolicznościową homilię.

- Dziękujemy Bogu za świętych, tych znanych i tych nieznanych, za tych, których imiona są wpisane w księgę życia - powiedział we wstępie do liturgii ks. Ora, zachęcając do dziękczynienia za dar świętości i do prośby o pokój na świecie. - Dzisiejszy wieczór niech będzie czasem wdzięczności, niech będzie czasem nadziei – podkreślił.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję