Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Naleśniki w roli głównej

Z ciasta naleśnikowego można wyczarować najróżniejsze dania: tradycyjne naleśniki zawijane z farszem, zapiekane w sosie, ale i krokiety czy ślimaczki. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

SKŁADNIKI :
* 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 szklanka piwa lub wody gazowanej

Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj mleko, jajka, sól i olej i wszystko zmiksuj.
2. Na koniec dodaj piwo lub wodę gazowaną, wymieszaj i odstaw ciasto – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 1 średnia papryka
* 1 cebula
* kawałek pora
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki oleju roślinnego
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, oregano, tymianku

Reklama

Wykonanie:
1. Piersi oczyść z żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrój w kawałki nie większe niż 1-1,5 cm. Obsyp przyprawami i wymieszaj.
2. Mięso wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przesmażaj ok. 10 min.
3. Kurczaka wyjmij, a sos zostaw na patelni.
4. Warzywa obierz i pokrój w drobną w kostkę, pora pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię z sosem i przesmażaj ok. 10 min.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj kurczaka, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
6. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Zwijaj na zakładkę, w rulonik lub w kopertę.
7. Przed podaniem naleśniki z kurczakiem możesz zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła.

Krokiety ze słodką kapustą

SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 1 główka kapusty (ok. 1,5 kg)
* 1 cebula
* masło
* sól, pieprz
* 1 jajko + odrobina mleka
* szklanka bułki tartej do panierowania

Wykonanie:
1. Kapustę obierz z dużych liści zewnętrznych, pokrój na ósemki, przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ok. łyżki soli i gotuj do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle.
3. Kapustę odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na bardzo dużych oczkach.
4. Tak przygotowaną kapustę dodaj do podsmażonej cebuli i duś, często mieszając, ok. 50 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
5. Na naleśniki nakładaj farsz, składaj boki i dół do środka, zwijaj do góry, by utworzyć krokiety.
6. Krokiety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, następnie obtaczaj w bułce tartej i od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z barszczem czerwonym.

Barszcz czerwony

SKŁADNIKI:
* 1,5 l wywaru mięsnego
* 2 buraki czerwone
* 1 winne jabłko
* 3 suszone grzyby
* przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka soli
* kilka łyżek koncentratu buraczanego do smaku

Wykonanie:
1. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w talarki buraki, jabłko ze skórką pokrojone w ósemki oraz przyprawy.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas odcedź barszcz i dopraw do smaku koncentratem buraczanym.

Zapiekane z farszem pieczarkowym

Reklama

SKŁADNIKI:
* 12 naleśników
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól pieprz
* 1 łyżka masła
* 20 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj pieczarki i duś, aż odparuje cały sok z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
4. Brytfankę wysmaruj olejem, ułóż koperty naleśnikowe, obsyp tartym serem i zapiekaj w pierniku ok. 20 min w temp. 170oC, tak aby naleśniki się rozgrzały, a ser rozpuścił.

Ślimaczki

SKŁADNIKI:
* 6 naleśników
* kilka plasterków żółtego sera
* kilka plasterków szynki
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Na każdym naleśniku ułóż 2 plastry żółtego sera, na to plastry szynki.
2. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój na skośne, ok. 1,5-centymetrowe kawałki.
3. Obtaczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rumiano na oleju.

2025-05-20 11:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Plac św. Piotra czy plac Wszystkich Świętych?

2025-11-03 08:45

[ TEMATY ]

Plac św. Piotra

Włodzimierz Rędzioch

Na grobie św. Piotra Konstantyn kazał wznieść świątynię. Bazylika Konstantyna przetrwała ponad tysiąc lat, ale była w tak złym stanie, że na początku XVI w. Juliusz II podjął decyzję o zburzeniu grożącej zawaleniem bazyliki. Prace przy budowie nowego kościoła trwały ponad sto lat – nowa bazylika św. Piotra została konsekrowana 18 listopada 1626 r. przez Urbana VIII. Następnie należało przebudować plac przed nową, monumentalną świątynią.

Włodzimierz Rędzioch
CZYTAJ DALEJ

Św. Hubert - prawda i legendy

Niedziela toruńska 44/2003

[ TEMATY ]

św. Hubert

en.wikipedia.org

Ponad 1200 lat dzieli nas od czasów, w których żył i działał św. Hubert. Właśnie ta różnica dwunastu wieków sprawiła, że na to, co o nim wiemy, składają się: prawda, legendy i mity. Prawdopodobnie urodził się w 655 r. w znanej i znakomitej rodzinie, na obszarze dzisiejszych Niderlandów. W wieku około 18 lat został oddany na dwór króla Frankonii, a tam poślubił córkę Pepina z Heristal, z którą miał przynajmniej jednego syna. Przez kilka lat pełnił życie pełne przygód jako rycerz. Później został kapłanem i uczniem św. Laparda, a po jego śmierci, ok. 708 r. objął po nim półpogańską diecezję Maastricht. Miał ogromne zasługi w nawracaniu na wiarę chrześcijańską swoich ziomków, którzy dotychczas czcili bożków germańskich. Zmarł w Liege około 727 r., gdzie pochowano go w tamtejszej katedrze. W 825 r. część jego relikwii przeniesiono do Andage, które od tej chwili otrzymało nazwę Saint Hubert. Kult św. Huberta bardzo szybko szerzył się w Europie. Jako patron myśliwych odbierał cześć od XI w., co szczególnie może dziwić, gdyż w najstarszych pismach brak informacji na temat jego działalności na niwie łowieckiej. W XIV w. kult św. Huberta połączono z elementami kultu św. Eustachego. Św. Eustachy żył na przełomie I i II w. Z tego okresu pochodzi słynna legenda o jeleniu. Św. Eustachy jeszcze jako Placydus był naczelnikiem wojskowym cesarza Trajana i oddawał cześć bożkom rzymskim. W czasie jednego z polowań ujrzał jelenia z krzyżem pośrodku poroża. Jeleń nakazał Placydusowi ochrzcić się i przyjąć imię Eustachy. Kult św. Eustachego popularny był zwłaszcza w Kościele wschodnim. Apokryfy o św. Hubercie przeniosły motyw jelenia na grunt chrześcijaństwa zachodniego, umieszczając je w realiach VII w. Mówi się, że gdy żona Huberta wyjechała do swojej umierającej matki, jej osamotniony mąż zaczął hulaszcze życie, a nade wszystko pokochał polowania, które zmieniły się w rzezie zwierzyny prowadzone bez umiaru. W trakcie jednego z takich polowań Hubert ujrzał wynurzającego się z kniei wspaniałego jelenia z krzyżem, jaśniejącym niezwykłym blaskiem pomiędzy pięknymi rozłożystymi rogami. Jednocześnie usłyszał nieziemski głos: „Hubercie! Dlaczego niepokoisz biedne zwierzęta i zapominasz o zbawieniu duszy?”. Wydarzenie to spowodowało wewnętrzną przemianę Huberta, który od tego momentu zmienił swoje życie. Kanonizowany po śmierci, został patronem myśliwych, a dzień jego śmierci i przeniesienia jego relikwii do klasztoru w Andagium - 3 listopada jest świętem myśliwych. Kolejne wątki kultu Świętego dodali pewnie sami myśliwi, którzy mają niezwykłą wyobraźnię. Ze względu na swoje życie, związane z radykalnym, gwałtownym nawróceniem, jest św. Hubert dzisiaj niezwykle popularny. Dynamizm jego życia i nawrócenia może utwierdzać w przekonaniu, że każdy z nas ma szansę zmienić swoje życie na lepsze, a dla każdego chrześcijanina głos z nieba: „Hubercie! Odmień swoje życie...” - jest wezwaniem do stawania się lepszym, bardziej doskonałym, świętym.
CZYTAJ DALEJ

Spłonął historyczny klasztor kartuzów we Francji

2025-11-03 16:55

pl. wikipedia.org

Jeden z najstarszych klasztorów kartuzów we Francji spłonął doszczętnie i grozi mu zawalenie. Pożar, który wybuchł w niedzielę 2 listopada, zniszczył główny budynek dawnego klasztoru w Le Mont-Dieu we francuskich Ardenach, znanego pod wezwaniem Matki Bożej Ardenów, poinformowały francuskie media.

Według tych informacji, spacerujący w niedzielny poranek zauważyli dym unoszący się z budynku, który od 1946 roku jest zabytkiem i zaalarmowali straż pożarną. Pożar ugaszono dopiero po kilku godzinach, na razie nie wiadomo, co było jego przyczyną. Założony w XII wieku klasztor znajduje się na odludziu, w gęstym lesie. Został odbudowany w XVII wieku, jednak podczas rewolucji francuskiej mnisi zostali zmuszeni do opuszczenia klasztoru kartuzów. Nie zachowały się tam żadne dzieła sztuki ani cenne wyposażenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję