Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść fasolę

W dawnych czasach była jednym z podstawowych produktów dostarczających białko w diecie. Dzisiaj jest jakby zapomniana. Czy słusznie?

Niedziela Ogólnopolska 47/2025, str. 62

[ TEMATY ]

porady

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 700 lat. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki, obfite opady deszczu oraz zacienienie.

Wyróżnia się wiele gatunków fasoli, ale ich wartość odżywcza jest do siebie zbliżona. Gatunki różnią się zawartością składników mineralnych oraz wartością energetyczną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia

Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, gdyż obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Dostarcza organizmowi witaminę B1, kwas foliowy oraz witaminę K. Jest bogata w polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zostało udowodnione, że spożycie fasoli wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zmniejszenie masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Zmniejsza ryzyko chorób serca przez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL oraz wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Fasola charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Spożycie fasoli zamiast czerwonego mięsa zmniejsza poziom insuliny, glukozy oraz trójglicerydów we krwi.

Reklama

Zawarte w fasoli związki aktywne wykazują jej silne właściwości przeciwutleniające, które mogą wspomagać organizm w walce z nowotworami.

Przeciwwskazania

U niektórych osób fasola może wywoływać wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Jest to spowodowane zawartością w niej wielocukrów (oligosacharydów), których rozkład zachodzi z udziałem flory bakteryjnej jelita grubego.

Ze względu na właściwości wzdymające spożywanie fasoli powinno być ograniczone przez osoby będące na diecie lekkostrawnej, mające problemy z układem pokarmowym. Umiar w spożyciu fasoli powinny zachować również kobiety w ciąży. Popularnością cieszy się fasola w puszce, jednak z uwagi na dużą zawartość sodu w konserwach jej spożycie powinny ograniczyć np. osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Ugotowana fasola może być składnikiem dań obiadowych, ale też ciast i deserów.

2025-11-18 13:36

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Potrawy wigilijne

Tradycyjna polska wieczerza wigilijna jest bezmięsna. Na stołach królują ryby, kapusta, grzyby, mak. Każda gospodyni ma swoje ulubione przepisy, ale warto czasem sięgnąć po nowe inspiracje.

SKŁADNIKI : * 50 dag fileta z dorsza bez skóry * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego * 3 łyżki oliwy z oliwek * 10 dag orzechów nerkowca prażonych, niesolonych * 10 dag suszonych pomidorów w oleju * 4 dag typu sera parmezan * 4 dag sera typu grana padano.
CZYTAJ DALEJ

Kiedy papież nie może spać... uczy się języków obcych w internecie

2025-12-22 07:07

[ TEMATY ]

Leon XIV

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Gdy papież Leon XIV nie może w nocy spać, czasem uczy się np. języka niemieckiego w popularnej aplikacji - poinformowała w sobotę włoska „La Repubblica”. Wypatrzyli go tam inni użytkownicy tej platformy.

„Jesienią inny użytkownik (aplikacji) zauważył profil z imieniem Robert, ten sam, którego kardynał Prevost używał na Twitterze, nim został papieżem” - podkreślił rzymski dziennik. Osoba używająca tego konta najczęściej uczyła się, gdy w Rzymie było po godz. 3 - dodał. Jeden z użytkowników zwrócił się do niej bezpośrednio z pytaniem: „Ojcze Święty, jest trzecia nad ranem, co Ojciec tu robi o tej porze?”.
CZYTAJ DALEJ

Spotkanie z dziećmi

2025-12-23 08:51

Biuro Prasowe AK

– Cieszę się, że mogę być tego wieczoru z wami, bo to jest tak, jak powinno być, że biskup jest najpierw z tymi, którzy są najmniejsi. Taki jest Pan Jezus. I taki powinien być Kościół, ma to zadane – mówił kard. Grzegorz Ryś podczas świątecznego spotkania Stowarzyszenia „Siemacha”.

Tego wieczoru prezes stowarzyszenia ks. Andrzej Augustyński CM został kawalerem Orderu Uśmiechu przyznawanego przez dzieci całego świata.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję