Reklama

Z naszej kuchni

Późnowiosenne domowe przetwory

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.

Dżem malinowy

Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla, przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki) i gotujemy ok. 20 min.
Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem truskawkowy

1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste. Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.

Dżem z czarnych jagód

Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki cukru.
Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Człowiek pokory i odwagi

Święty Karol pochodził ze szlacheckiej rodziny Boromeuszów. Urodził się w 1538 r. we Włoszech. Studiował w Mediolanie, a potem w Pawii, gdzie w 1559 r. uzyskał doktorat z prawa cywilnego i kanonicznego. W 23. roku życia został mianowany kardynałem i arcybiskupem Mediolanu (z obowiązkiem pozostawania w Rzymie), mimo że święcenia kapłańskie i biskupie przyjął dopiero dwa lata później – w 1563 r. Jako biskup archidiecezji mediolańskiej w 1564 r. otworzył wyższe seminarium duchowne (jedno z pierwszych na świecie). W kilku innych miastach natomiast założył seminaria niższe, by do seminarium w Mediolanie wstępowali kandydaci już odpowiednio przygotowani. W celu przeprowadzenia koniecznych reform i uzgodnienia uchwał soboru trydenckiego (1545-63) zwołał aż trzynaście synodów diecezjalnych i pięć prowincjalnych. By umożliwić ubogiej młodzieży podjęcie studiów wyższych, założył przy Uniwersytecie w Pawii osobne kolegium. W Mediolanie założył szkołę wyższą filozofii i teologii.
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski wspomina śp. kard. Dominika Dukę: będzie brakować jego serdeczności

2025-11-04 13:39

[ TEMATY ]

prymas Polski

kard. Dominik Duka

abp Wojciech Polak

Vatican Media

Ksiądz Kardynał darzył świętowojciechowe Gniezno szczególną życzliwością, bywał w nim wielokrotnie i prawie każdego roku przyjeżdżał do Polski na uroczystości ku czci naszego Patrona - napisał abp Wojciech Polak w liście kondolencyjnym przesłanym na ręce abp. Jana Graubnera, metropolity praskiego, po śmierci śp. kard. Dominika Duki.

Ksiądz Kardynał darzył świętowojciechowe Gniezno szczególną życzliwością, bywał w nim wielokrotnie i prawie każdego roku przyjeżdżał do Polski na uroczystości ku czci naszego Patrona - napisał abp Wojciech Polak w liście kondolencyjnym przesłanym na ręce abp. Jana Graubnera, metropolity praskiego, po śmierci śp. kard. Dominika Duki.
CZYTAJ DALEJ

Złożyli kwiaty na grobach bohaterów

2025-11-05 10:08

[ TEMATY ]

sulechów

diecezja zielonogórsko‑gorzowska

Ruch Młodzieży Solidarnej

Marek Kuczyński

Grób Feliksa Brychcy, uczestnika Powstania Wielkopolskiego

Grób Feliksa Brychcy, uczestnika Powstania Wielkopolskiego

Działacze Ruchu Młodzieży Solidarnej w Sulechowie złożyli kwiaty na grobach bohaterów niepodległościowych związanych z Ziemią Sulechowską.

W dniach pamięci o tych, którzy odeszli, byli działacze Ruchu Młodzieży Solidarnej w Sulechowie złożyli kwiaty na grobach bohaterów niepodległościowych związanych z Ziemią Sulechowską. - Pamięć o tych postaciach jest ważna między innymi z racji na to, że młode pokolenie zna dzieje powojennej Polski jedynie z przekazów historycznych, i to na poziomie ogólnokrajowym. Na poziomie lokalnym znajomość takich postaci jest znikoma i może być przekazywana młodym głównie za sprawą takich inicjatyw – wyjaśnia były działacz RMS - Marek Kuczyński. - Cieszą takie sceny, kiedy to nauczycielka wraz z grupą młodzieży zatrzymała się przy grobie Feliksa Brychcy, uczestnika Powstania Wielkopolskiego, przekazując im wiedzę na temat tamtych wydarzeń i udziału w nich naszych bohaterów. Inicjatywa Bogusława Malickiego, byłego przewodniczącego Ruchu, jest cenna również dlatego, że w obecnej dobie rządów nieprzyjaciół krzewienia prawdziwej wiedzy historycznej, w podstawach programowych redukuje się treści historyczno-patriotyczne, zastępując je innymi treściami – dodaje Kuczyński.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję